Eelmises köögidisaini leidmise postituses kirjutasin, millised võimalused kliendil kööki valides on ja kuidas teha selgeks, millist kööki tegelikult tahad. Tõin välja ka mõned minu eelistused ja punktid, mida köökide juurses oluliseks pean. Sellel korral tutvustan meie köögidisaini.
Koduostublogis kirjutan oma teekonnast koduostjana, et olla julgustuseks ja eeskujuks neile, kes on mõelnud oma kodu ostmise peale või teevad seda tulevikus ning neile, kes ehk seda teekonda pelgavad. Selles blogipostituses räägib TalTechi tudeng ja YIT-s töötav Maarja oma esimese kodu ostmisega seonduvatest teemadest. Head lugemist ja põnevat koduostu teekonda!
Köökide puhul on oluline, et oleks ruumi, kus lõigata juurvilju, liha, sõtkuda tainast ja kokata maitsvaid sööke. Tuleb arvestada erinevate köögitarvikute ja seadmete hoiustamisega. Potid, toidunõud, kohvimasin, lõikelaud ja muud nõud vajavad oma kohta, muidu võib köögis kaos tekkida. Märksõna on, et igal asjal oma koht.
Avatud köögiga lahenduse juures on minu jaoks oluline, et tööpinnal oleks võimalikult vähe asju, nii on oluliselt lihtsam kööki koristada ja korras hoida. Kõigel peab olema oma sahtel, kapp, riiul või nišš. Kokkamise ajal on segadus lihtne tulema, kui asjad ei asu oma tavapärases kohas või on üksteise otsa kuhjatud nagu tihti suurte ja mahukate kappidega juhtub. Tean omast kogemusest, et kapid, mis on kas liiga sügavad või liiga kõrged, kuhjuvad igasugust kraami täis alustades kuivainetest lõpetades maitseainete ja siirupipudelitega.
Kappide, sahtlite, riiulite ja muude panipaikade planeerimisel tuleb arvestada sinna paigutatavate asjade kõrguste ja laiustega. Näiteks, õlipudelit pole mõistlik panna laia kappi või jätta tööpinnale, vaid planeerida pudelitele pikem ja kitsas sahtel. Sarnast loogikat võib rakendada kõikide köögiseadmete, tarvikute ja toiduainete puhul: selekteeri tooted kõrguse ja laiuse järgi gruppideks ning koostada selle järgi tabel, graafik või joonis. Hiljem vaatame, kuidas seda teha võib.
See on väga individuaalne. Igal perel on seadmete osas erinevad vajadused. Kohvimasina vajadus sõltub sellest, kas peres on kohvijoojaid ja millist valmistusviisi eelistatakse. Mõni saab hakkama tassi-ehk pätikohviga ja teised eelistavad masinakohvi.
Kohvimasinad on erinevas mõõtudes, lisaks on ju ka integreeritavaid masinaid. Kuna tehnika valikul on oluline vaadelda pere vajadusi, siis vaatame, kuidas mina seda tegin.
Meie peres on praegu kaks inimest. Kohvi me kodus ei joo, süüa valmistame vastavalt vajadusele ja mitte tingimata igal õhtul. Kodus valmistame pigem salateid või midagi kerget. Tulevikku vaadates on meie peres kasvamas lapsed ja juba nüüd tuleb sellega arvestada.. Aga kuidas ma selle teadmisega omale praktilise köögi planeerin? Targad nõuandjad ütlevad, et tuleb teha nimekiri sellest, mis praeguse köögi puhul meeldib ja sellest, mis ei meeldi. Püüan seda teha.
Kui panipaikade mõtted olid koondatud, hakkasin neist vormima pilti. Selline on minu uue köögi esialgne disain.
Järgmise korrani!